13. Ožujak 2018 - 19:30 do 21:00
Podijelite ga na:

Klinična prehrana v nosečnosti | Utorak, 13. Ožujak 2018

V času nosečnosti se žensko telo spremeni iz presnovnega vidika – nosečnica pridobi več maščobe, krvi, spremeni se njeno hormonsko stanje, v zadnjih mesecih se poveča tudi insulinska rezistenca. Poleg popolnoma fizioloških sprememb v ženskem telesu obstaja tudi večja možnost pojava anemij in drugih bolj ali manj pogostih patofizioloških motenj.
Fizično stanje nosečnice skozi 9 mesecev vpliva na otrokov razvoj – v preteklosti so naprimer ugotovili, da imajo ženske z neurejeno sladkorno boleznijo debelejše otroke. Na razvoj lahko vpliva materino veganstvo zaradi pomanjkanja mikro in makrohranil, pa tudi motnje hranjenja.
S primerno klinično prehrano in načinom življenja (predvsem telesno aktivnostjo) lahko v tem času izboljšamo otrokovo stanje in preprečimo ali vsaj zmanjšamo možne nastale komplikacije postnatalno.


Predavala bo Neža Sofija Pristov
Mentorica: Nada Rotovnik Kozjek, dr. med

Debata bo potekala ob 19:30 v SREDNJI PREDAVALNICI na MF LJ.

Lepo vabljeni!
Medical Student Journal Club in projekt Gaster Felix
Komentari
  • Jutri bo z nami tudi naš spoznor, Medis. Nosečnost je eno od najbolj zahtevnih obdobij pri ženskah. V tem času se zaradi rasti in razvoja novega bitja povečajo potrebe po nekaterih hranilih kar za 50–100 %, celice se hitreje delijo in organi se razvijajo, zato je primerna oskrba s hranili zelo pomembna. Strokovnjaki svetujejo uravnoteženo in raznoliko prehrano ter dodatek vsaj ključnih hranil: folne kisline, železa in omega-3 maščobne kisline. NOVALAC prenatalne kapsule so izdelek najnovejše generacije, s katerim lahko ženske v rodni dobi nadomestijo povečane potrebe po hranilih. So posebej zasnovane in razvite v sodelovanju s strokovnjaki in aktualnimi svetovnimi zdravstvenimi smernicami in prehranskimi priporočili. V sodelovanju z Medisom bo jutri potekala tudi nagradna igra, srečneže pa čakajo lepe nagrade! https://www.novalac-prenatal.si/novalac-prenatalne-kapsule/